Plastictas

Wat betekent het verbod op gratis plastic tassen voor winkels?

U mag per 1 januari 2016 geen gratis plastic tas meer meegeven aan klanten om gekochte producten in te vervoeren. U mag daarvoor in de plaats wel een plastic tas verkopen. Dat mag ook een statiegeldtas zijn. U kunt daarnaast een tassenbol in de winkel hangen. Hier kunnen klanten hun plastic tas indoen en uithalen voor hergebruik.

Voor wie geldt het verbod?

Het verbod op gratis plastic tassen geldt voor alle verkooppunten van goederen en producten. Denk aan winkels voor woninginrichting, persoonlijke verzorging (waaronder apotheek) en levensmiddelen (ook bij pompstations).

Verbod voor plastic tassen, biobased en composteerbaar

Alle soorten plastic vallen onder het verbod op gratis plastic tassen. Ook tassen met een plastic voering of coating (gelamineerde tas). Biobased en composteerbare tassen vallen ook onder het verbod op gratis plastic tassen. Want biobased of composteerbare tassen zorgen ook voor zwerfvuil en het verspillen van grondstoffen.

Wanneer wel een gratis plastic tas?

U mag wel een gratis plastic tas meegeven als het nodig is om:

  • losse voedingsmiddelen te beschermen tegen vuil en ziekteverwekkers;
  • lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte uit niet afgesloten verpakking af te vangen;
  • verspilling van voedsel tegen te gaan;
  • taxfree gekochte vloeistoffen, spuitbussen en gels (bijvoorbeeld op Schiphol) in een tas te sealen.

Winkeliers mogen een gratis plastic tas uitdelen als reclame. Maar dit mag niet gelijktijdig met de verkoop van producten gebeuren. Meer informatie over situaties waarbij u wel een plastic tas kan meegeven vindt u bij Verbod op gratis plastic tassen.

Papieren, jute en stoffen tassen blijven gratis

De winkelier mag wel papieren, stoffen en jute tassen gratis meegeven. Deze tasjes vallen niet onder het verbod. Papieren of jute tassen met een plastic coating of voering vallen wel onder het verbod.

Prijs voor plastic tas

U mag zelf een prijs bepalen voor de plastic tas. De overheid geeft een richtbedrag van € 0,25 per plastic tas. Het bedrag voor de plastic tas moet bovenop het aankoopbedrag komen. Er geldt een btw-heffing voor de verkoop van de plastic tas. Daarom staat het bedrag voor de tas ook op de kassabon.

ILT houdt toezicht

De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet toe op naleving van het verbod op gratis plastic tassen. Ze mag daarom controles op verkooppunten en administratief onderzoek uitvoeren. Winkeliers moeten kunnen aantonen dat ze plastic draagtassen niet gratis meegeven, maar de consument ervoor laten betalen. Bij het Meld- en Informatie Centrum van Inspectie Leefomgeving en Transport kunt u meldingen doen over het verbod op gratis plastic tassen.